Biztositlak.hu
2018. február 21. szerda, Eleonóra, Norina
Online: 16 fő - Ma összesen: 36 fő - Tegnap összesen: 50 fő - Összesen: 1492567 fő
Kötelező Felelősségbiztosítás - tanácsadót kérek
Ügyfélszolgálat
Biztositlak.hu ügyfélszolgálat
Tanácsadót kérek
Iratkozzon fel Ön is hírlevél küldő rendszerünkbe! Értesüljön először a legfrissebb hírekről.
Hőtérkép
Magyar Nemzeti Bank
1 EUR - 311,86 HUF
1 CHF - 270,49 HUF
1 USD - 252,64 HUF
1 GBP - 353,75 HUF
1 RUB - 4,46 HUF
1 CNY - 39,8 HUF
Linkpartnerek
hirdetés
Mantra Magyarországi Buddhista Egyház Kolostorépítés adomány
Adó 1%

Önkéntes nyugdíjpénztár

Mai világunkban egyre kevesebb az állami szerepvállalás a nyugdíjaskor anyagi biztonságának megteremtésében, s ezáltal egyre fokozottabb figyelmet kap az öngondoskodás. Az életkörülményeink javulásával, az átlagéletkor növekedésével a hosszú élet már nem csak remény, hanem reális kilátás mindenki számára. Ebben a helyzetben viszont egyetlen lehetőség van arra, hogy nyugdíjas éveinket ne a nélkülözés jellemezze: az időben elkezdett öngondoskodás. Ennek egyik formáját jelenti az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer, mely nemcsak a munkavállalók, hanem munkáltatók számára is számos előnnyel bír.

Letölthető nyomtatványok

A nyomtatványok megtekintéséhez szüksége lesz az Adobe Acrobat programra. Ha az alkalmazás még nincs telepítve az Ön számítógépére, innen ingyen letöltheti.


Aktualitások

1. Önkéntes Nyugdíjpénztári tagdíjfizetés tranzakciós illeték nélkül

Az Önkéntes Nyugdíjpénztári egyénitagdíj fizetésének egyik legegyszerűbb, legkényelmesebb és legolcsóbb módja, ha ezzel munkáltatóját bízza meg. Ehhez nem kell mást tennie, mint kitölteni a csatolt, tagdíj levonására szóló megbízást és eljuttatnia munkahelyének bércsoportjához. A megbízás alapján munkáltatója levonja nettó munkabéréből az ön által meghatározott összeget és átutalja egyéni nyugdíjszámlájára.
Ha a tagdíjfizetésnek ezt a módját választja, mentesül a tranzakciós illeték megfizetése alól!
Az így érkezett befizetések egyéni tagdíjbefizetésnek számítanak, mely után 20%-os adókedvezményt vehet igénybe 2014-ben.

2. Önkéntes nyugdíjpénztárunk számlaszáma megváltozott!

Tájékoztatjuk Tisztelt Pénztártagjainkat és Partnereinket, hogy 2010. november 1-től a Pénztár bankszámlaszáma megváltozott.
Az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjakat kérjük, a következő számlaszámra utalják:
CIB Bank 10702019-65895993-52000001

3. Az igénybe vehető adókedvezmény mértéke 2014-ben!

Tájékoztatjuk pénztártagjainkat, hogy a 2014. adóévtől a visszaigényelhető adókedvezmény összege évi 150 000 Ft-ra emelkedik. Az önkéntes nyugdíjpénztári egyéni tagdíjbefizetések után továbbra is 20%-os adókedvezmény vehető igénybe. A visszaigényelhető adót az adóhatóság, A visszaigényelhető adót az adóhatóság, Ön által az adóbevallásában megjelölt önkéntes pénztárba utalja, a pénztár pedig 100%-ban jóváírja egyéni számláján. Ez azt jelenti, hogy a visszautalt adókedvezmény – költséglevonás nélkül – az Ön pénztári megtakarítását fogja gyarapítani.
Éljen Ön is ezzel a lehetőséggel, és érje el a maximálisan igénybe vehető adókedvezményt!

Önkéntes nyugdíjpénztár - Általános tájékoztatás az önkéntes nyugdíjpénztárról

A magyarországi nyugdíjrendszer 4 elemből épül fel

I. pillér Társadalombiztosítás:
Felosztó-kirovó rendszer, melynek lényege, hogy a munkaképes lakosság mindenkori befizetett nyugdíjjárulékából kerülnek kifizetésre az éppen jogosultak járadékai. Az Ön nyugdíjjárulékát a munkáltatója és Ön a bruttó jövedelméből, a jogszabály által meghatározott mértékben kötelezően fizetik. A rendszer jellemzői
  • A nyugdíj alapja a jövedelem, és sokan nagyon alacsony bejelentett jövedelemmel rendelkeznek (vállalkozók).
  • Az aktív keresők száma csökken, a nyugdíjasok száma növekszik.
  • A születéskor várható átlagos élettartam mind a férfiaknál, mind a nőknél növekszik, vagyis a nyugdíjas éveink száma egyre több.
A fenti jellemzőkből arra a következtetésre jutunk, hogy egyre kevesebb aktív dolgozó tart el egyre több nyugdíjast, miközben az átlagos élettartam is növekszik, és ezért a nyugdíjunk mértéke jelentősen elmarad a dolgozó éveinkben szerzett jövedelmünktől, így a nyugdíjas éveinkben az életszínvonalunk csökken.

II. pillér Magánnyugdíjpénztárak:
A munkavállalóknak 1998. január 1. és 1999. augusztus 31. között volt lehetőségük arra, hogy a társadalombiztosítás mellett egy magánnyugdíjpénztárt is válasszanak, így az I. pillérnél bemutatott nyugdíjjárulék, a jogszabály szerint meghatározott arányban a társadalombiztosításhoz és egy magánnyugdíjpénztárhoz kerül befizetésre. Jelenleg már csak a pályakezdőknek van lehetőségük belépni magánnyugdíjpénztárba. Magánnyugdíjpénztári tagként a TB-től és a pénztártól kapott össznyugdíjunk néhány százalékkal magasabb lesz annál, mintha maradtunk volna kizárólag a TB rendszerében, azonban a magánnyugdíjpénztár sem oldja meg a demográfiai problémákat, ezért továbbra is elengedhetetlen az öngondoskodás.

A magyarországi nyugdíjrendszer elemei egymásra épülnek, ezért az öngondoskodás - második és harmadik elem - kihagyása esetén elbúcsúzhatunk a jóléti nyugdíjas évektől.

III. pillér Önkéntes nyugdíjpénztárak:
A legmagasabb adókedvezménnyel (a befizetés 30%-a) támogatott, leghatékonyabb nyugdíjcélú előtakarékosság az önkéntes nyugdíjpénztár.

IV. pillér Magánbiztosítók:
Biztosításmatematikai elven működő járadék- vagy életbiztosítások.

Munkáltatóknak

Az önkéntes pénztári rendszer

Az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer lehetőséget ad arra, hogy az állampolgárok saját, vagy munkáltatói befizetésekkel, magas adókedvezmények igénybevételével előre takarékoskodjanak nyugdíjas éveikre. A nyugdíjpénztár egyéni nyugdíjszámlát vezet minden pénztártag részére, ezen a számlán írja jóvá a tagdíjbefizetéseket és a befektetők által elért hozamokat.

Munkavállaló és magánszemély befizetésére 30% adókedvezmény
A munkavállalói tagdíjbefizetés egyedülálló, 30%-os adókedvezménnyel jár, legfeljebb évi 100.000 Ft (a 2020. előtt nyugdíjba vonulók esetében 130.000 Ft), mely kedvezményt az APEH a pénztártag által megjelölt pénztári számlára utalja vissza (Szja 44/A-44/C §, 45.§).

Munkáltató részéről adó- és járulékmentes juttatás
A munkáltató által a munkavállaló egyéni nyugdíjszámlájára befizetett tagdíj munkavállalónként havonta a minimálbér 50%-áig ( 34.500 Ft ) adó- és járulékmentes.

Mobilitás
A tagdíj összege változtatható. A rendszeres tagdíjfizetésen túl lehetőség van többletfizetésre akár eseti, akár többszöri alkalommal.

Nyomon követhető
Nyomon követhető, ugyanis a pénztári tag befizetéseit a pénztár a tag saját nevén vezetett számlán tartja nyilván, és a hozamokat is szintén erre a számlára írja jóvá. Ehhez a hozamokkal növelt összeghez juthat hozzá nyugdíjas korában a pénztártag. Egyéni számlája egyenlegéről a pénztár rendszeresen tájékoztatja ügyfeleit.

Örökölhető
A pénztártag a belépési nyilatkozaton kedvezményezettet vagy kedvezményezetteket jelölhet meg, akik halála esetén adó- és illetékmentesen öröklik a felhalmozott megtakarítást. Amennyiben a tag nem jelöl kedvezményezettet, a törvényes örökös lesz a megtakarítás tulajdonosa.

Nem elidegeníthető
Harmadik személlyel szemben fennálló követeléskor nem idegeníthető el, vagyis az egyéni számla tartalma a hitelezők számára hozzáférhetetlen.

Biztonságos befektetés
A pénztártörvény szigorú befektetési szabályokat ír elő. Az ellenőrzést a tagok közvetlenül gyakorolják, mivel szavazati joggal rendelkeznek és betekinthetnek az iratokba, könyvekbe.

Hozamot termel
A önkéntes nyugdíjpénztári tag egyéni számláján lévő összeget a pénztár befektetője törvény által szabályozott módon befekteti és hozamot termel.

Banki hitelfedezet
A 10 éves tagsággal rendelkező tagok az egyéni nyugdíjszámlájuk egyenlegének 50%-át banki hitelfedezetként felhasználhatják.

Már havi 2.000 Ft-tól
Az Generali Önkéntes Nyugdíjpénztárnál már havi 2.000 Ft tagdíjjal elkezdhető a felhalmozás. Más nyugdíjjpénztáraknál változó: kb. 4.000.-Ft-tól.

Adókedvezmények

2007. január 1-től az adóhatóság a magánszemély nyilatkozata alapján az általa meghatározott önkéntes kölcsönös biztosítópénztári számlára utalja az adóévben a magánszemély által az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett összeg 30%-át, de maximum évi 100.000 Ft-ot, illetve a 2020. január 1. előtt nyugdíjba vonulók esetén 130.000 Ft-ot/év. A pénztártag nyugdíjpénztári vagy egészség- és önsegélyező pénztári befizetése és jóváírása után az átutalás összege maximum 120.000 Ft.

A 2006. január 1-től az önkéntes pénztári magánszemélyi tagdíjbefizetés utáni adókedvezményt az APEH a visszatérítendő kedvezményt a pénztártag által megjelölt pénztári számlára utalja vissza (Szja 44/A-44/C §, 45.§). Amennyiben a pénztártag nyugdíjpénztári és egészségpénztári számlával is rendelkezik, és mindkét helyről érvényesít adókedvezményt, döntenie kell, hogy az összevont kedvezményt melyik számlára kéri.

A munkáltatói befizetés adókedvezménye változik, a rendszeres munkáltatói tagdíjfizetés önkéntes pénztár esetében a mindenkori minimálbér 50%-ig (34.500 Ft/hó) járulék és adómentes, a munkáltató a tagdíjbefizetést költségként elszámolhatja (Ta. Tv. 3. Sz. mell. B) 3.). Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés nem része az adómentesen adható béren kívüli juttatások körének, amelyek éves maximum összege 400.000 Ft lehet.
Díjkalkulátorunkon korábban regisztrált Ügyfeleink részére.
Ajánlja weboldalunkat!
Kötelező tudnivalók
Flotta kötelező+casco
2017. november 4., 12:01
Emiatt pörög most a lakáspiac
Lakásbiztosítás kötése most
bővebben »
2017. november 4., 11:58
Megjelentek az év végi évfordulós kgfb-szerződések díjai
Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
bővebben »
2017. november 4., 11:55
Több ezer károsultat hagyott maga után a vasárnapi vihar
Lakásbiztosítás kötése most
bővebben »
2017. november 4., 11:52
Tömegek mondanak fel a magyar munkahelyeken - Elvadult a helyzet
Munkahely
bővebben »
2017. július 19., 12:08
ÉLETEKET MENTHET A PREVENCIÓ
betegségbiztosítás
bővebben »
Biztosítások
 
Ajánlatot kérek
 
Biztositlak.hu